Dünya yeni bir eksene girerken  (YENİ DÜNYA SİSTEMİ) "Arap Baharı" ,salgın hastalıklar ortadoğuda yaşanan "Vekalet Savaşları" ve en son patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Devletlerin kitle yokedici yani daha fazla hasar ve kıyım oluşturacak silahlar elde etme yarışı hızla sürüyor.

 

Türkiye'nin ABD'de almak istediği F16 satışına ilişkin Cumhuriyetçi Demokrat partilerden 29 senötör ABD Başkanı Joe Biden’a bir mektup yazarak, Türkiye’ye F16 satışının İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolleri onaylaması şartına bağlanmasını istedi.

Merika’nın sesi’nin aktardığına göre, Türkiye ile karşılıklı fayda sağlayan güvenlik ilişkisinin, ABD’nin çıkarına olduğunu belirten senatörler, “Protokollerin onaylanmaması ya da onay için bir takvim sunulmaması, Rusya’nın Ukrayna işgalini sürdürdüğü sırada İttifak’ın birliğini tehdit etmektedir” ifadelerini kullandı.

Senatörler mektupta, NATO protokolleri onaylanana kadar Kongre’nin, Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışının değerlendirmeye başlamaması gerektiği görüşünü dile getirdi. 

ABD’li senatörler, “Türkiye ile verimli ve karşılıklı fayda sağlayan bir güvenlik ilişkisi ABD’nin çıkarınadır. Hükümetin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokollerini onaylamasını bekliyoruz. Protokollerin onaylanmaması ya da onay için bir takvim sunulmaması, Rusya’nın Ukrayna işgalini sürdürdüğü sırada İttifak’ın birliğini tehdit etmektedir” ifadelerini kullandı.